relatieve richting


Eigenschappen

Voorkeurslabelrelatieve richting
DefinitieEen relatieve richting is een richting in relatie tot bijvoorbeeld de oriëntatie van een waarnemer.
Synoniemrelatieve richtingen
Toelichting op definitieEr zijn een aantal termen die richting aanduiden:
  • boven en beneden (op(waarts) en neer(waarts), omhoog en omlaag om een bewegingsrichting te duiden)
    • meestal zijn deze termen ten opzichte van de zwaartekracht;
    • de termen worden ook gebruikt ten opzichte van de windrichting, zoals in termen als "lagerwal" en "bovenwinds", waarbij men zich verbeeldt dat de wind van hoog naar laag waait;
    • feitelijk onjuist is het gebruik van deze termen in plaats van "noord" en "zuid".
  • voor en achter;
  • links en rechts;
  • inkomend en uitgaand;
  • noord, zuid, oost en west, met tussengelegen windstreken zoals zuidwest;
  • een hoek in graden: 0° komt overeen met noord, 90° met oost, enzovoort.


In de scheepvaart bestaan er specifieke aanduidingen voor relatieve richting.

  • Bakboord en stuurboord worden aangeduid om de linkerkant respectievelijk de rechterkant van de scheepsrichting aan te duiden (een denkbeeldige lijn van de boeg naar het achterschip).
  • Ten opzichte van de windrichting spreekt men van "loef" en "lij" of van "hoog" en "laag". De loefzijde of hoge kant van een schip is de kant waar de wind vandaan komt (en vaak ligt het schip daar inderdaad hoger). Geraakt men aan lagerwal (waar de wind van het water naar het land waait) dan is het moeilijk om weg te varen.


In de informatiebeveiliging en in computertermen komt ook relatieve richting voor, daar het betreft inkomend (inbound) en uitgaand (outbound) verkeer. Bij de configuratie van firewalls en dergelijke apparaten die netwerken segmenteren is uitgaand verkeer dat verkeer dat zijn oorsprong vindt in het netwerksegment dat het meeste vertrouwen geniet (in het simpelste geval het LAN van de firewallbeheerder), en inkomend verkeer dat verkeer dat van een niet-vertrouwd netwerk (zoals het internet) komt. In het geval van TCP is de origine van de SYN van belang om vast te stellen of het inkomend of uitgaand verkeer betreft.

Bij rivieren en andere waterlopen is er een duidelijk verschil tussen de bovenloop (waar de rivier ontspringt, in casu zich de bron bevindt) en de benedenloop (waar de rivier uitmondt). Ook op gedeelten waar het verval van de rivier gering is spreekt men van hoger en lager, van stroomopwaarts en stroomafwaarts. Vaart of drijft men met de stroom mee, dan spreekt men van "afzakken". Stroomt een rivier van zuid naar noord, zoals de Nijl en de Rijn, dan geven deze termen weleens verwarring, doordat men "boven" en "beneden" vaak gebruikt in plaats van "noord" en zuid".

Linker- en rechteroever van een rivier zijn relatief aan de stroomrichting. Als men stroomafwaarts kijkt, is de linkeroever aan de linkerkant. Een bekend voorbeeld is de Rive Gauche (linkeroever) van de Seine in Parijs. (bron: Wikipedia)
VoorbeeldFoppe zit links van mij.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Richting
StatusConcept

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
relatieve richtingBreder
relatieve richtingBron van

Afgeleide relaties

VertrekpuntRelatieEindpunt
Rdf.jpg