Eems

Eigenschappen

VoorkeurslabelEems
DefinitieDe Eems (Duits: Ems) is een rivier die stroomt door het noordwesten van Duitsland en bij haar monding via de Dollard en Westereems aan het noordoosten van Nederland grenst. Zij loopt door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (Eemsland). Zij ontspringt in de Senne (bij het Teutoburgerwoud in Duitsland, zuidelijk van Bielefeld) en mondt via de Waddenzee uit in de Noordzee. In de Waddenzee loopt hoofdarm van de Eems over het wad als Westereems tussen de eilanden Rottumeroog en Borkum door; het zeegat aan de andere zijde van Borkum, tussen dit eiland en Juist heet Oostereems. De Dollard is niet het estuarium van de Eems, maar het estuarium van de Westerwoldsche Aa en dus en zijbaai van de monding van de Eems.
SynoniemEms
Toelichting op definitieDe Eems is 371 kilometer lang, waarvan 238 kilometer bevaarbaar is. Het Eems-Jadekanaal, dat bij Emden begint, verbindt de Eems met de Jade. Het Dortmund-Eemskanaal loopt voor een groot deel parallel aan de Eems.

Een van de zijriviertjes is de Hase. Deze ontspringt in het Teutoburgerwoud en splitst zich bij een bifurcatie in de Else, die naar de Wezer loopt, en de eigenlijke Hase die bij Meppen in de Eems uitmondt.

Steden aan de Eems zijn: Telgte, Greven, Emsdetten, Rheine, Lingen, Meppen, Haren, Lathen, Papenburg (met de Meyer Werft), Leer, Emden en Delfzijl. Tussen Leer en Emden bevindt zich de Eemskering.

De gemeente Eemsmond ontleende haar naam aan de ligging aan de monding van de rivier.
Exacte overeenkomsthttps://nl.wikipedia.org/wiki/Eems
Afbeelding vanEems
Eems
Video van

Relaties

VertrekpuntRelatieEindpunten
EemsBreder
EemsBron van
Rdf.jpg